Pizzasten eller stål?

Overvejer du at vælge imellem en klassisk keramisk pizzasten eller vores pizzastål? Så kig med her!
Billedet herunder siger meget mere end en masse ord! Vi sætter nu alligevel lige lidt ord på billederne…

Pizzaen bagt på den almindelige keramiske bagesten kan godt blive god - men bunden bliver bare markant bedre bagt på stålet! Bemærk at tiden også er lavere på stålet i forhold til bagning på pizzastenen. Begge pizzabunde er bagt på 250 grader. Ved højere temperaturer vil bagetiden selvfølgelig blive forkortet yderligere. OBS! Med pizzastålet kan det pludselig gå rigtig stærkt!

Pizza bund bagt på pizzasten og pizzastålet. Sidstnævnte er bedre afbagt og er markant mørkere. Endda på kortere tid.

Keramisk pizzasten

De traditionelle pizzasten er lavet af et keramisk materiale som fx ren keramik, men kan også være lavet af en lerblanding. Dette er et forholdsvis billigt materiale, men man kan også købe pizzasten, som er lavet af andre og dyrere materialer som fx. Lavasten, granit og cordierit-sten. De typer har vi (endnu) ikke afprøvet, men det regner vi med at gøre inden så længe. Det keramiske materiale oplader varme fra din ovn, og giver det videre til din pizza.

Pizzasten kan købes i rund, firkantet og rektangulær form. Ens for dem alle er dog, at taber du dem eller får de et hårdt stød, kan de flække og gå helt fra hinanden.
De keramiske pizzasten er som regel 1-2 cm. tykke og vejer 1,5-2,5 kg. En almindelig keramisk pizzasten koster 150-500 kr. afhængig af størrelse, kvalitet, mærke og model.

 

Pizzastålet

Pizzastålet er lavet af ren kulstofbaseret stål – ingen lakering eller belægninger. Vejen til en sprød og luftig pizza er, at pizzastenen skal have en høj massefylde, samt have en rigtig god evne er til at lede varmen over i din pizza. Her er stål uden sammenligning keramik totalt overlegen!

Alene vægten på godt 6 kg, vidner om en meget større massefylde = meget mere energi og varme ophobes, som så ledes op i din pizza under bagningen. Varmeledningsevnen* er desuden mange gange højere for stål end for keramik = 18 gange = et kraftigt varmeboost!

Resultatet bliver en pizza bagt á la stenovn = en sprød, lækker og luftig pizzabund = Husets pizzamester! 😊

* Et materiales varmeledningsevne siger noget om materialets evne til at lede varmeenergi. Jo bedre varmledningsevne, jo hurtigere vil varmen blive ledt over i, dette tilfælde, en pizza.

 

 

Keramisk pizzasten

- Nem at håndtere grundet lav vægt
- Stort udvalg af størrelser
- Lidt hurtigere klar til brug

 

- Lavere massefylde og varmeledningsevne end stål
- Mister hurtigere varmen
- Stor risiko for at flække og gå i stykker

 

 

Pizzastålet

- Høj massefylde og varmeledningsevne
- Giver eksplosiv varme
- Sikrer stabil varme
- Kan holde i generationer

 

- Lidt tung at flytte rundt på
- Kræver lidt vedligeholdelse

 

Sådan har vi testet

I denne ganske uvidenskabelige test har vi bagt 2 pizzaer på henholdsvis en keramisk pizzasten og en på vores pizzastål. Vi har efter bedste evne sørget for, at betingelserne for de to bagninger har været så ens som overhovedet muligt.

Begge pizzaer er lavet af den samme dej. Dejen er delt i to lige store stykker, og efterfølgende har de været i køleskabet natten over. Inden hver bagning er dejen taget ud af køleskabet og har hvilet på køkkenbordet i præcis 1 time. Herefter er pizzaen blevet formet og samme mængde fyld er lagt på.

Ovnen er blevet indstillet til 250 grader almindelig varme. En time inden hver bagning er henholdsvis pizzasten og pizzastål sat ind på en rist på nederste rille. Dette for at sikre helt gennemvarm pizzasten og stål.

Pizzaerne er begge blevet bagt til vi vurderede, de var færdige. Vi sørgede for at skorpen på begge pizzaer var blevet lige afbagt og havde fået en fin farve. Pizzaen, der blev bagt på den keramiske pizzasten fik 9:10 minutter i ovnen. På stålet vurderede vi, at pizzaen var færdig efter 7:30 minutter. Det kan virke underligt at pizzaen bagt på stålet bliver hurtigere færdig. Det skyldes den bedre afbagning og hævning af bunden pga. det højere varmeboost. Det gør at skorpen bliver mere luftig, hurtigere får den rette farve og får den lækre knasende sprødhed – á la Italiens store stenovne.

Kan fyldet virkelig nå at blive bagt færdig på så kort tid? Det korte svar er ja, det kan det nemt, men det afhænger naturligvis helt af hvilken slags pizza, du ønsker at lave. I vores test har vi lavet en hel klassisk italiensk pizza, som er kendetegnet ved, at der er begrænset mængde fyld på - og at fyldet ikke er stablet i flere lag. Så kan både råt kød og rå grøntsager nå at blive bagt færdig på ganske kort tid!

 

Pizza bages på pizzastålet
Pizza bages på pizzastålet