Hjemmelavet pizza på pizzastålet

Her finder du vores guide til at få det bedste ud af dit pizzastål. Der er mange variabler når det kommer til den bedste pizzabagning - bl.a. indstilling af ovn, placering af pizzastål, pizzadej, pizzafyld og meget mere. Vi kan kun anbefale, at du prøver dig frem i forhold til temperatur og placering af dit pizzastål, og at du lærer din ovns funktioner rigtig godt at kende.

 

Sørg for gennemvarm ovn og pizzastål

Pizzastålet skal varmes op i minimum 45 minutter inden brug.Inden du skal bage, skal du sørge for at både din ovn og pizzastål er helt gennemvarm.
Hvorfor? Fordi du ønsker at udnytte den enorme varme, der er lagret i stålet.

Tænd ovnen på ønsket temperatur og når ovnen melder at den er varm, anbefaler vi, at du venter yderligere 45 minutter med at bage. Dette sikrer at både ovn og bagestål er gennemvarm og helt klar til brug!

 

Placering af pizzastålet

Det helt store spørgsmål er hvor pizzastålet skal placeres i ovnen. Det er desværre ikke let at give et enkelt og præcist svar på, for der er mange faktorer der spiller ind på hvilken placering der er optimal. Det afhænger bl.a. af hvordan din ovn virker, hvilken type pizza du bager samt hvordan du ønsker den færdige pizza skal være.

Vi giver dig herunder et vejledende bud på de forskellige muligheder.

Placering af pizzastålet i midten af ovnen

Dette er et godt sted at starte når du begynder at bage på pizzastål.
- ved tynd pizzabund med lidt fyld anbefaler vi højeste temperatur + varmluft
- ved tyk pizzabund med mere fyld anbefaler vi at prøve med 250 grader og eventuelt varmluft

Pizzastålet placeret i midten af ovnen er et godt udgangspunkt

Placering af pizzastålet i bunden af ovnen

Denne indstilling kan i mange tilfælde sikre en solid bundvarme til din pizza. Men effekten afhænger meget af din ovn. Er din ovn for effektiv risikerer du at bunden bliver sort. Du må prøve dig og frem og se hvad der virker for dig og din pizza 🙂
- ved tynd pizzabund med lidt fyld anbefaler vi fra 250 grader og op til 300 grader + varmluft
- ved tyk pizzabund med mere fyld risikerer du at bunden bliver sort inden fyldet er færdig - prøv eventuelt med 250 grader og se hvordan resultatet bliver

Pizzastålet placeret nederst i ovnen giver en god bundvarme

Placering af pizzastålet i toppen af ovnen med grill funktion tændt

Denne indstilling bør du øve dig lidt på inden du inviterer hele familien på pizza! Kan udelukkende bruges til de tynde pizzabunde med lidt fyld på. Indstil ovnen til max temperatur og tændt for grill elementet 10-20 minutter inden pizzaen skal ind.

Hold et skarpt øje med din pizza, for det går rigtig stærkt. Forvent en færdig og sprød pizza på 2-4 minutter. Tiden og resultatet afhænger helt af hvordan din ovns grill program virker.

Pizzastål placeret øverst i ovnen - lige under grill elementet

 

Pizza ind og ud af ovnen

Med pizzaspaden er det nemt at få pizzaen ind i ovnen - og ud igen når den er færdig.

På billederne herunder er vist hvordan man kan gøre når man bruger bagepapir under pizzaen. Dette er den letteste metode at starte med. Du kan eventuelt klippe overskydende bagepapir væk, så slipper du for at det bliver sort ved de høje temperaturer.

Når du er lidt mere øvet i at håndtere pizzadej kan du eventuelt undlade at bruge bagepapir. Her kræver det lidt øvelse at dejen skal være løs ovenpå kombispaden ved hjælp af lidt mel. Det er lidt træls hvis pizzaen ikke slipper når den skal i ovnen 🙂 Brug ikke for meget mel, for det lægger sig som et lag imellem pizzastålet og pizzabunden og så får du ikke det optimale ud af varmen fra pizzastålet.

Pizzaspaden med ubagt pizza på

Pizzaspaden bruges til at sætte pizza i ovnen

Pizzaspaden bruges til at tage pizza ud af ovnen

 

Efter endt bagning

Når du er færdig med at bage, anbefaler vi at du åbner ovnlågen og lader dampen komme ud af ovnen.

Lad pizzastålet køle godt af inden du eventuelt tager det ud.